Wybierz miasto:

Wersja PL Wersja EN

Księga Smaków dla dzieciaków - zdrowe posiłki dla dzieci

2021-11-29

Każdy rodzic wie, że zdrowa dieta dla dziecka to podstawa, by było ono silne, zdrowe i miało dostarczane mnóstwo witamin i mikroelementów. Czasem jednak nie wiemy co podawać dziecku w rozszerzonej diecie i kiedy możemy serwować naszym dzieciom niektóre produkty. Z pomocą przychodzi nam fantastyczna książka- Księga Smaków dla dzieciaków:)

 

 

To, co najbardziej zachwyca w tej książce to jest prostota i przejrzystość. Książka podzielona jest na kilka warzyw, owoców, z których w zależności od pory roku lub upodobań możesz przygotować pyszne dania dla swojego dziecka. 

 

Przy każdym posiłku masz informację, od którego roku życia możesz przygotować daną potrawę, jaki jest jej poziom trudności i jak długo zajmie Ci jej przygotowanie.

 

To, co jest bardzo cenne to informacje o zamiennikach i wskazówki dla alergików. Jest wersja bezmleczna, bezglutenowa oraz bez jajek, tak aby każdy znalazł coś dla siebie i mógł dostosować dane danie idealnie pod siebie i swoje zapotrzebowania. 

 

O dokładność i skrupulatność tych wszystkich informacji zadbały niezwykłe jej autorki, a mianowicie -Izabela Jastrzębska–  mama, lekarz pediatra z 20 letnim doświadczeniem, specjalizująca się w żywieniu niemowląt. Autorka bloga „Żywieniowo”, na którym można znaleźć wiele przepisów na pyszne dania oraz Kinga Kłeczek-Róg – mama, dietetyk i diagnosta laboratoryjny. Specjalizuje się we wsparciu żywieniowym oraz suplementacyjnym. Zajmuje się głównie zaburzeniami jelitowymi i przewodu pokarmowego takimi jak SIBO, IBS, nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, również u mam karmiących i małych dzieci.

 

 

 

Księga Smaków dla dzieciaków jest dla wszystkich tych rodziców, którzy pragną mieć gotowy przepis na to, co podać dziecku do jedzenia w sposób zdrowy i prawidłowy. Jest dla wszystkich tych rodziców, którzy pragną przygotować coś nowego i prostego.  

 

W tej pozycji znajdziesz  ciekawe propozycje na śniadania, obiady i kolację dla dzieci w wieku między 6 miesiącem życia a 18 rokiem życia. 

 

My mamy już 6 latkę, ale książka była dla nas źródłem inspiracji i bazą do przygotowania posiłków. Przyznam szczerze, że nie pamiętam, kiedy tak zdrowo i w oparciu o tyle warzyw i owoców ostatnio gotowaliśmy. 

 

Na pierwszy ogień poszły marchewkowe gofry, które okazały się bardzo chrupiące i syte. My je podaliśmy z dżemem własnej roboty, ale można też podawać ze śmietaną lub jogurtem. Bardzo spodobał mi się przepis papryki faszerowanej. Farsz zgodnie z podpowiedzią autorek urozmaiciłam o rybę- dorsza i całość wyszła fenomenalnie. 

 

Zobacz krótki filmik tutaj, jaki to fajny przepis.

 

Bardzo smakował mi krem z brokułów, który połączony ze szpinakiem i parmezanem okazał się strzałem w dziesiątkę i zajadaliśmy się nią przez 2 dni! Tutaj możesz podejrzeć, jak prosto się ją przygotowuje. 

 

Bardzo ciekawy i delikatny w smaku okazał się również deser z malinami, czyli mini serniczki. Ja użyłam mrożonych malin, ale zasypałam je od razu cukrem i zachowały swoją strukturę, więc smak lata pozostał:)

 

Bardzo spodobało mi się w książce opis każdego z wymienionych warzyw lub owoców oraz zawartość składników odżywczych. Autorki zwróciły uwagę również na zapominane przez rodziców kiszonki, które zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów i że w niewielkiej ilości mogą je już jeść dzieci od 0 do 1 roku!

 

 

 

 

KSIĘGA SMAKÓW DLA DZIECIAKÓW

 

 

https://zywieniowo.pl/produkt/ksiega-smakow-dla-dzieciakow/

 

 

kontakt@zywieniowo.pl  

 

 

572 273 762

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz PDF „Miejsca przyjazne dzieciom i rodzicom”.

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz PDF „Miejsca przyjazne dzieciom i rodzicom”.