Wybierz miasto:

Wersja PL Wersja EN

Wyjątkowa Moc Miodu

2020-12-02

Sezon jesienno zimowy to idealna pora na herbatę z miodem i cytryną. Nie od dziś wiadomo, że miód ma wiele aspektów zdrowotnych. My chcemy zaproponować Wam to, co sami uważamy za zdrowe i wartościowe, czyli najlepszej jakości miody, które są do kupienia w NappiMe. Oto one:

 

 

 

MIÓD FASOLOWY Z ROZTOCZA

Tego miodu nie kupisz w swoim spożywczaku! Jest po prostu tak wyjątkowy, jak wyjątkowe jest Roztocze — ekologiczny region Polski wschodniej. Chcesz skorzystać z dobrodziejstwa natury, a nie przepadasz za bardzo słodkim miodem? Miód fasolowy z Roztocza zawdzięcza swój smak nektarowi z kwiatów fasoli tycznej. Pszczoły wykorzystują nektar do wytwarzania zdrowego i pachnącego intensywnie fasolą miodu.

 

Oryginalny miód z kwiatów fasoli

Pszczoły swobodnie latające po zielonych terenach Roztocza wykorzystują nektar z kwiatów z odmiany fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”, a także czasem z fasoli wielokwiatowej (Phasoleus coccineus). Uprawy tej fasoli są popularne właśnie na Roztoczu, między innymi w okolicach Szczebrzeszyna, Radecznicy, Kawęczyna, Gorajca. Miód ten jest nawet produktem regionalnym, co oznacza, że nie znajdziemy go na innym terenie Polski czy w innym kraju na świecie. Barwa miodu fasolowego z Roztocza jest słomkowożółta, gdy miód jest w stanie płynnym i białokremowa, gdy miód się krystalizuje. Smak jest nietypowy, bo mało słodki, a lekko kwaskowaty, a aromat przypomina zapach fasolowych kwiatów.

 

Miodowi z fasoli przypisuje się wiele wartości zdrowotnych. To produkt, który wzmacnia układ odpornościowy. Miód z Roztocza przyspiesza leczenie grypy i przeziębień, łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe i przywraca właściwe funkcje trawienne organizmu. Miód z kwiatów fasoli wspomaga pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Jak każdy miód ma też właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

 

                                                                               

 

MIÓD KOLENDROWY

 

Miód, jako dodatek do deserów, napojów czy naturalne „smarowidło” na kanapki, jest nie tylko i wyłącznie smaczny. To cenne źródło witamin i minerałów, a w połączeniu z równie wartościową rośliną, jaką jest kolendra, stanowi prawdziwą bombę witaminową. Podnosi on odporność organizmu i wpływa korzystnie na stan wszystkich organów wewnętrznych. Miód kolendrowy wytwarzany przez miody bytujące w pobliżu upraw kolendry stanowi niepowtarzalną mieszankę zalet złocistego miodu z kolendrą, rośliną, którą przede wszystkim znamy jako przyprawę.

 

Kolendra — roślina ceniona od wieków

Gotujesz, pieczesz, smażysz? Na pewno znasz aromat kolendry. Kolendra, ceniona już w starożytnej Grecji, ułatwia trawienie, poprawia apetyt, uspokaja. Jest pomocna przy zatruciach pokarmowych. Wykorzystywana jest w medycynie naturalnej jako lek wykrztuśny, rozkurczowy, wiatropędny. Warto stosować ją przy leczeniu kaszlu, kataru, łagodzeniu infekcji dróg oddechowych: przeziębieniu czy grypie. Właściwości kolendry doskonale uzupełniają się z walorami miodu.

 

                                                                                   

 

Miód kolendrowy to moc witamin i minerałów

Miód kolendrowy pozyskiwany jest bardzo rzadko, a w naszym kraju jest wyjątkowo mało znany, ponieważ kolendra nie jest popularnie uprawiana w Polsce. Doceniają go jednak osoby, które miały styczność z miodem kolendrowym podczas dalekich podróży. Teraz można go kupić także w sklepie NappiMe. Miód z kolendry zawiera witaminy A, E, PP. Ma w swoim składzie cenne olejki eteryczne, żelazo i mangan. To bogate źródło przeciwutleniaczy. Jedzenie miodu kolendrowego podniesie odporność Twojego organizmu i skróci czas rekonwalescencji po infekcji. Pomoże także w zwalczaniu obrzęków, przyspieszy leczenie ran. Miód ten obniża ciśnienie krwi i spowalnia tętno. Po czym poznać, że w słoiczku kryje się prawdziwy miód z kolendry? Powinien mieć bursztynowy kolor, jeśli jest w stanie płynnym. Gdy naturalnie się krystalizuje, jaśnieje i przybiera barwę szarobiałą lub szarozłocistą. Ma silny aromat, ostry smak oraz jest wyjątkowo wyrazisty.

 

                                                                             

 

MIÓD MNISZKOWY

 

Miód mniszkowy nazywany jest miodem majowym, ponieważ to właśnie wtedy kwitnie mniszek lekarski, z którego jest pozyskiwany. Występuje rzadko, ponieważ pszczoły zużywają zdobyty nektar na własne potrzeby.
Ma jasnożółtą, kremową barwę i delikatny, słodki smak z wyczuwalnym aromatem mniszka. Miód mniszkowy jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina B2, B4, C oraz żelazo, potas, mangan i fosfor.
Miód z mniszka lekarskiego ma świetne zastosowanie w leczeniu problemów żołądkowych – wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę oraz działa osłonowo. Dodatkowo wspiera leczenie chorób nerek i kamicy nerkowej. Pomaga również przy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Warto go stosować w leczeniu dolegliwości reumatycznych oraz ogólnego wyczerpania psychofizycznego. Miód z mniszka lekarskiego wspomaga proces gojenia się ran oraz wspiera odporność organizmu.

 

 

Jeśli zainteresowały Was te wyjątkowe miody, zapraszamy na stronę:

http://nappime.pl/miody-c-35.html

 

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz PDF „Miejsca przyjazne dzieciom i rodzicom”.

Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz PDF „Miejsca przyjazne dzieciom i rodzicom”.